Del 1/4. Svenska sjömän: Den otatuerade sjömannen

28 min

En gång har 29-årige Rasmus seglat och styrt genom Panamakanalen. Han tillhör en ny generation sjömän där ordet frihet står för ledigheten i land och han har inga planer på att tatuera sig.

– Att vara sjöman idag, säger 29-årige Rasmus Blomqvist, betyder inte att du får se världen. Det finns det ingen tid för idag med tajta besättningar och tidspress. Men Rasmus älskar ändå sitt arbete och alla de utmaningar som kan dyka upp på ett stort fartyg som kan vara en veckas färd från närmsta fastland. Rasmus stora bekymmer är krisen för svensk sjöfart och att Sverige, som har EU:s längsta kust, är på väg att förlora den maritima kunskapen som är nödvändig för ett land som ju faktiskt är en ö.

– Idag är ju alla tatuerade också de som aldrig har pissat i saltvatten! utropar Billy Svensson när han och Mia träffas på Sjömanskyrkan i Göteborg, och så visar han henne sina klassiska sjömanstatueringar.

Möt Rasmus och Billy i det första programmet i Mia Blomgrens serie Svenska sjömän.

Mia: Stort tack för alla mail jag fått under hela serien :)

 Här kan du lyssna på den sista delen i Mias serie Svenska Sjömän: P1 Dokumentären Nisses äventyr på land och till sjöss.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista