Drömmen om konsthallen

44 min
I våras stormade det runt Kalmars Konstmuseum. Beskedet om chefsbyte slog ner som en bomb. Sen följde en hetsig debatt om besökssiffror och om den smala samtidskonsten har en plats i mindre städer.

2008 invigdes ett helt nytt konstmuseum i Kalmar. En svart låda ritad av prisbelönta arkitekter byggdes upp mitt i stadsparken med utsikt mot Kalmar Slott. Ett bygge som försenades på grund av kraftiga protester från en del av kalmarborna.

Men försvararna stod på sig, investeringen skulle bli starten på något nytt. Kalmars konstmuseum skulle bli en spjutspets och det nya huset skulle locka allmänheten. De första åren efter invigningen pekade också allt i rätt riktning. Bengt-Olof Johansson, som blev ny chef, har byggt upp en verksamhet där samtidskonsten får stort utrymme och där projekten har nått spridning långt utanför länets gränser. Men hur har han lyckats med förankringen i Kalmar?

Magnus Jensner var förste konstintendent vid Dunkers kulturhus i Helsingborg som byggdes 2002. Fem år senare satte kommunledningen i gång en process för att ”sänka tröskeln” på innehållet i verksamheten. Magnus Jensner valde att sluta. Nu är han på väg att bygga upp något nytt vid Hallands konstmuseum i Halmstad, som bland annat ska få en ny konsthall för samtidskonst. Hur ska han lyckas den här gången?

Erika Norberg körde tvärs över landet från Kalmar till Halmstad och pratade med de båda museicheferna. Vi hör också Karolina Petersson, chef för konstavdelningen i Halmstad kommun, besökare vid Kalmar Konstmuseum och arkivmaterial från debatten i Kalmar i våras. Bland annat med röster från årsmötet i Kalmar Konstförening, konstnärerna Åsa Jungnelius och Gustav Hellberg och kommunalrådet Johan Persson.