Florence Griffith Joyner och den explosiva träningen

55 min
Sprinterstjärnan Florence Griffith Joyner har de hittills oöverträffade världsrekorden i 100 och 200 meter. Men var hon världens snabbaste kvinna? Hennes karriär är omgärdad av dopingrykten.

Här hemma i Sverige tränar sprinterhoppet Joel Groth för att bli uttagen till EM, många timmar i gymmet krävs för att hålla kroppen i form. Att springa ett kortdistanslopp ger ett adrenalinpåslag som inte går att jämföra med något annat.

-Det är ett rejält pump i hela kroppen, det är svårt att få den kicken från något annat i livet, säger han.

Inom motionsidrotten har explosiva träningsformer, där utövaren ger allt under några få sekunder, blivit allt mer populära. I programmet hörs en exklusiv intervju med mannen bakom tabata, Izumi Tabata, som är förvånad över att träningsformen blivit så stor i väst. Han tycker att många gör träningsformen på fel sätt, den ska vara så utmattande att man omöjligt ska klara av två tabatapass på en dag.

I studion medverkar Michail Tonkonogi, professor i idrottsfysiologi, Peter Schantz, professor i humanbiologi och Maria Akraka, före detta friidrottare som tränat med Florence Griffith Joyner.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.03
    Fint Tillsammans - En Världsomsegling
    Album: En Världsomsegling
    Kompositör: Fint Tillsammans
    Bolag: Silence