Anneli Furmark: Seriekonst från mejeriet

46 min
Kan man vara seriös konstnär och serietecknare? Ja, säger Anneli Furmark som skapar berättelsemagi med pratbubblor och bilder i sin ateljé i det gamla mejeriet i Röbäck, Umeå.

Anneli Furmark är bildkonstnären som upptäckte serien som uttrycksform, men i början fanns det ett motstånd.

– Om jag skulle bli en seriös konstnär skulle jag inte hålla på med det där, för då skulle ingen ta mina  målningar på allvar, sa en del. Det låter helt knäppt men det var ju så. Jag har helt släppt det där att det skulle vara något b-igt att hålla på med serier, säger hon.

Anneli Furmarks mix av litteratur och stämningsfulla bilder skapar en särskild magi. I sin senaste bok  Den röda vintern beskriver hon en slags Romeo & Julia-historia om kärlek mellan ”sossetanten” Siv och den betydlig yngre vänsterradikale Ulrik. Det udda paret försöker hålla liv i kärleken i ett iskallt och snöigt Luleå som då på 70-talet var lika rött som snön var vit.

Anneli Furmark har fått flera priser för sitt seriearbete. Två gånger, 2005 och 2008, har hon fått Seriefrämjandets pris  Urhundenplaketten för bästa  svenska originalseriebok. 2010 fick hon Serieakademins Adamssonstatyett och 2012 Västerbottens Kurirens kulturpris.

Kerstin Berggren begav sig till ateljén i det gamla mejeriet i Röbäck för att ta reda på hur Anneli Furmarks berättelser växer fram.