Följ med på medeltidsfestival

Här finns inget ljud

Hör två konserter från Söderköpings medeltida gästabud 2015, den årliga festen där (nästan) allt blir precis som för åtta hundra år sedan

2015 firade man för tionde året i rad medeltida gästabud i Söderköping. En fest med extra allt av vad ska ingå, enligt medeltida traditioner så som de såg ut för 800 år sedan – god mat, massor av musik och gycklare, pilskyttetävling, eldshow, marknad och tornerspel. Samtidigt som gästabudet genomfördes också NoMeMus, en festival för medeltida musik; konserter, föreläsningar och workshops för att stärka det nordiska samarbetet inom den medeltida musiken och dansen.

NoMeMus presenterade musik från det som vi kallar för högmedeltiden, 1100–1200-tal, och man fokuserade särskilt på berättande och gestaltning: hur musik, poesi och bild samverkade i den medeltida traditionen. Hör smakprov från två konserter som ägde rum i slutet av augusti i Söderköping.

Ensemble Leones grundades av Marc Lewon och ägnar sig åt att levandegöra musik från medeltiden och renässansen. Helst letar de upp musik som inte spelats alls de senaste 700-800 åren, för att ge den nytt liv inför våra moderna öron. Storleken på ensemblen varierar beroende på program, och just till Söderköping kom en duo beståendes av Marc Lewon på gittern och vielle, och sångerskan Els Janssens-Vanmunster. Tillsammans bjuder de på tysk minnesång – kärlekslyrik så som den uttrycktes på 1100- och 1200-talet.

Ensemblen Belladonna är också en duo, en svensk-kanadensisk sådan. Miriam Andersén sång, harpa och slagverk, och Rebecca Bain, fiddla och sång, framför provencalsk och engelsk lyrik och musik från 1100- och 1200-talet. Programmet har fått titeln World's bliss – om kärlekens och livets fåfängliga fröjder i medeltidens England och Occitanien.

Programledare: Anna Nyhlin
Producent: Evert van Berkel

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista