The Danish String Quartet spelar Nielsen

Här finns inget ljud

Medlemmarna i The Danish String Quartet kallar sig själva moderna vikingar, men istället för att plundra och härja ägnar de sig åt fredligt kvartettspel och en och annan fotbollsmatch på fritiden.

De fyra musikerna i den The Danish String Quartet, violinisterna Frederik Øland och Rune Tonsgaard Sørensen, altviolinsten Asbjørn Nørgaard och Fredrik Schøjen Sjölin på cello, besökte Stockholms konserthus och Grünewaldsalen den 26 september.

Med sig på programmet hade den en av 2015 års jubilarer – Carl Nielsen. I det här programmet hör du dem spela hans första stråkkvartett i g-moll, och hans tredje i ess-moll.

G-mollkvartetten kom till i slutet av 1880-talet, efter Nielsens studier i Köpenhamn för bland andra Niels Gade. Från Gade hade Nielsen fått med sig ett romantiskt tonspråk, och han valde att tillägna kvartetten kompositören Johan Svendsen. Urpremiären ägde rum i Köpenhamn 1889 på Kammarmusikföreningen där.

Den tredje stråkkvartett i Ess-dur ska ha kommit till under en period då Carl och hans fru, skulptören Anne-Marie, hade en fnurra på tråden i sin relation. Kanske kan man höra spår av det i musiken om man lyssnar efter det. Mellan Nielsens kvartetter spelar de nordisk folkmusik i egna arrangemang hämtat från projektet Wood works.

Som avslutning på kvällen hör du en harpkonsert av Jörgen Jersild, en tonsättare som kanske främst är ihågkommen för sin pedagogiska insats inom gehörslära.

Producent: Carrie Budelman
Programledare: Anna Nyhlin

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.05
  Danske Stråkkvartetten - Stråkkvartett G-Moll Op 13
  Kompositör: Carl Nielsen
 • 19.58
  Danske Stråkkvartetten - Stråkkvartett Ess-Dur Op 14
  Kompositör: Carl Nielsen
 • 20.38
  Engelska Kammarorkestern, David Atherton (Dirigent), Osian Ellis (Harpa) - Harpkonsert
  Kompositör: Jörgen Jersild
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista