Europapremiären av Esa-Pekka Salonens nya körverk ”Iri da iri”

Här finns inget ljud

Hör den 90-årsjubilerande Radiokören sjunga Europapremiären av ett nytt körverk av Esa-Pekka Salonen. Dessutom Sjostakovitjs stora fjärde symfoni.

Esa-Pekka Salonens nya körverk "Iri da iri" är en sambeställning av körerna Los Angeles Master Chorale och Radiokören och uruppfördes i Los Angeles i juni 2014.

Här hör vi både Sverige- och Europapremiären av stycket, som är Esa-Pekka Salonens andra komposition för kör a capella. Texten till "Iri da Iri" är hämtad ur slutet av Dantes "Den Gudomliga Komedin". Salonen menar att Dante, när han slutligen skådar det eviga ljuset, här kommer till insikt om att det enda som får kosmos och världsalltet att fungera är Kärleken.

Dimitrij Sjostakovitjs fjärde symfoni började skrivas av en hyllad konstnär, men avslutades av en hårt kritiserad statsfiende. Efter att Sjostakovitjs musik kallats "primitiv och vulgär" i tidningen Pravda ställdes uruppförandet in, och symfonin fick vänta i 25 år på sitt första framförande.

Dessutom hör vi Marc-André Hamelin spela Charles Valentin Alkans oerhört svårspelade Symfoni för solopiano

1. Radiokören 90 år. Dirigent: Peter Dijkstra.
a) Ingvar Lidholm: Laudi.
b) Thomas Jennefelt: ur Nocturnal singing.
c) Richard Strauss: Hymne.
d) Esa-Pekka Salonen: Iri da iri, ffg i Sverige.
e) Frank Martin: Mässa för dubbelkör.
Konsert 19/9, Berwaldhallen.

2. Dmitrij Sjostakovitj: Symfoni nr 4 c-moll (1936). Sveriges Radios Symfoniorkester. Dirigent: Neeme Järvi. Konsert 1978, Stockholms konserthus. 

Producent: Martin Igelström
Programledare: Edward Klingspor

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista