1900-talets viktigaste matprofil i Sverige

30 min

Vem var Tore Wretman? För de äldre kanske frågan verkar konstig. Men många yngre vet det faktiskt inte.

Nästa år är det hundra år sedan han föddes, mannen som betydde mest för maten i Sverige under 1900-talet.

– Vi har väldigt mycket att tacka Tore för, säger Örjan Klein, kock och krögare och en av de så kallade Tore pojkar, Tore Wretmans adepter eller lärjungar. Bland dom hittar vi namn som Leif Mannerström, Erik Lallerstedt och Nils Emil Ahlin.

Tore Wretman gav oss Toast Skagen, Rhode Island-såsen, Pain Riche, grönpeppar, avokado, lyfte upp husmanskosten och gjorde det svenska smörgåsbordet till en internationell hit.

– Han gjorde maten modern. Han var en riktig kändis, skicklig yrkesman, radiokock, tv-kock, kokboksförfattare och mycket mer, säger kokboksförfattaren Charlotte Birnbaum.

– Han var verkligen före sin tid, säger Christina Möller, fd chef för KF Coop provkök och nuvarande ordförande i Måltidsakademien .

Om man bara ska välja ut en viktig matperson för varje sekel så var det på 1700-talet Cajsa Warg, på 1800-talet Charles Emil Hagdahl. Och på 1900-talet var det Tore Wretman.

Meny med en snabbkurs Tore Wretman.

Och Örjan Klein komponerar en höstmåltid i Tore Wretmans anda.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".