Ett varmt Antarktis blev kalt och kallt

20 min
En gång fanns ett varmt Antarktis med lummiga skogar. Möt forskaren som gräver i Edens frusna lustgård. Och hör forskaren som upptäckt att dagens antarktisfiskar sysslar med avancerad bloddoping.

För 50 miljoner år sedan var Antarktis en grön kontinent med skogar och landlevande däggdjur. Hur gick det till när allt blev ett isens landskap? Frilansreportern Thomas Öberg for själv till Antarktis.

I flera Vetandets värld har han sedan skildrat den svenska antarktisforskningen. I det sista programmet möter vi Tomas Mörs vid Naturhistoriska riksmuseet som fortsätter vår förste polarforskare Otto Nordenskjölds verk och letar fossil efter både jättepingviner och utdöda landdäggdjur.

Och hur klarar dagens djur kylan? Zoologen Michael Axelsson vid Göteborgs universitet studerar hur fiskhjärtan kan fungera i minusgrader. Glykol i kylaren - fast proteiner i blodplasman - är ett knep. Röda blodceller är bra men gör blodet segt vid låg temperatur. Fiskarnas knep är att pumpa in de röda blodcellerna först när de verkligen behövs, en avancerad bloddoping alltså.

Vi träffar också Åsa Lindgren, forskningssamordnare vid Svenska Polarforskningssekretariatet, som sammanfattar forskningen.