Kraftigt jordskalv skakade Japan

25 min
Nordvästra Japan skakades på fredagmorgonen av en kraftig jordbävning. Ur ett seismologiskt perspektiv är detta en riktigt stor jordbävning som utmärker sig, berättar seismolog Reynir Bödvarssson.

Ett alldeles nytt spår till förklaring av hur neurologiska sjukdomar - som Alzheimer och Parkinsons - uppstår, rapporterade Vetenskapsradion om i veckan. Vetenskapsradions AnnLouise Martin har pratat med Bertrand Joseph, docent i neurologi vid Karolinska institutet, och Dag Nyholm, neurologforskare och praktiker vid Uppsala universitet.
Vetenskapsradions rapportering i veckan:

Hur många lodjur tassar egentligen omkring i de svenska skogarna? Varje år beger sig länsstyrelserna ut och inventerar. Men metoderna som används är inte alltid de bästa, de kan ge missvisande siffror.
Vetenskapsradions rapportering i veckan:


Nästa vecka ska Svensk kärnbränslehantering, SKB, lämna in sin ansökan om att slutförvara det uttjänta kärnbränslet från kärnkraftverken. I veckan har vi kunnat höra om att det fortfarande finns kritik mot den lösning som kärnkraftsindustrin kommit fram till. Men om man inte är jätteengagerad i frågan kan det vara svårt att hänga med - det är så många bokstavsförkortningar både på aktörerna, och förvaringsmetoden. Vetenskapsradions Pelle Zettersten har specialgranskat det hela till miljöprogrammet Klotet, och i veckomagasinet sammanfattar han vad det handlar om.
Klotets rapportering i veckan:I veckan har en ny bok kommit av författaren, filmaren och världsresenären Lasse Berg. Skymningssång i Kalahari heter boken, och Vetenskapsradions Per Helgesson har läst den.