Nose work - Hundsport i doftdiskriminering

63 min
VBV-gänget möter hundsporten som inspirerats av utmaningarna som professionella sökhundsekipage möter på i tjänst. Vad går egentligen nose work ut på?

Programledarna Maria Hedqvist och Gurgin tillsammans med poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt utforskar hundsporten som gjort succé i USA som nu växer snabbt i Sverige. Sporten, som kom till efter att tre hundtränare i Kalifornien ville stimulera omplaceringshundar i hundstall, är rykande färsk och fortfarande under utveckling.

Nose work-instruktören Barbro Rydén från Hunduddens Träningscenter berättar ingående om denna hundsport i doftdiskriminering som finns i tre olika tävlingsklasser. 

- Tävlingen är anpassad efter alla hundar i alla storlekar och raser, en liten hund kan göra ett lika bra jobb som en stor hund. Man placerar ut doftkälla på ett sätt att alla storlekar når upp, inte heller placeras doftkällan ut i trånga utrymmen så att det ska bli fördelaktigt för mindre hundar, säger nose work-instruktören Barbro Rydén. 

- Att få arbeta med nosen är den absolut bästa aktiveringen vi kan ge hunden. Det behövs inte många minuter för att tillfredställa och trötta ut en hund, menar poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt.