Slutstation: Märsta

48 min
I ett industriområde i Märsta utanför Stockholm ligger Migrationsverkets förvar. Bakom de låsta dörrarna sitter de som ska kastas ut ur Sverige, drömmen om ett bättre liv tar slut i ett tegelrött tvåvåningshus.

Varje dag är bedövande lik den andra, frukost, mat, middag, fika. En stund framför TV:n, ett samtal med personalen, en timme i en stol, många timmar i sängen.

Jesper Lindau träffar Soran som ska utvisas till norra Irak. De samtalar om böcker, behovet av tystnad och om kärleken till snö. Till slut följs de åt en natt till Arlanda tillsammans med poliserna Anders och Pontus.

Farid ska utvisas till Afghanistan och är förkrossad över att hans fru och hans son, som bor i Karlskoga ska utvisas till Irak. Yavid är rädd, han har aldrig varit i Kabul förut och är rädd för att dödas när han kommer fram.

Många av de som jobbar på förvaret i Märsta försöker motivera de som sitter inlåsta att försöka påbörja ett nytt liv. En av dem är Shwan. Han är själv flykting och satt inlåst i två år i Turkiet under sin flykt till Sverige. När kompisar hör att han jobbar på förvaret kan det hända att de frågar varför han hjälper staten att kasta ut ”hans folk”. Så ser inte Shwan på saken, han är stolt över sitt jobb.

Jesper Lindau är producent på Sveriges Radios Eko-redaktion och jobbar med Ekots fördjupande utrikesprogram Konflikt. Han har arbetat på Ekot som producent och reporter i de flesta av Ekots olika program och har vikarierat som korrespondent i Washington, Moskva och Kairo. Jesper har också rapporterat från platser som Bosnien, Kosovo, Tjetjenien och flera andra platser i världen. Han har jobbat med grävande journalistik och har skrivit böcker om både sexualitet o kulturpolitik.