Sociala medier skapar nya krav på jobbet

24 min
Veckans Vetenskapsradion Forum handlar om vilka problem som kan dyka upp när chefen förväntar sig att de anställda ska vara aktiva på sociala medier, och om säckpipans okända historia i Sverige.

Många arbetsgivare förväntar sig idag att de anställda ska vara aktiva på sociala medier och använda sina nätverk för att dela med sig av information som rör jobbet. Även om många ser de här nya möjligheterna som något positivt, så riskerar det också att leda till att gränserna mellan arbetsliv och fritid suddas ut och att gränsen mellan våra offentliga och våra privata roller blir otydlig. Om den anställde uppfattas som en representant för företaget riskerar exempelvis företaget att hamna i blåsväder om den anställde postar olämpliga inlägg på Twitter och Facebook. De anställda å sin sida riskerar att få löpa gatlopp i sociala medier om deras arbetsgivare gör saker som väcker kritik hos allmänheten. Det säger Steffi Siegert, doktorand vid Företagsekonomiska institutionen på Stockholms universitet.

Dessutom handlar det om den uråldriga och ganska okända svenska säckpipstraditionen. Den svenska säckpipan föll under en lång period i glömska, innan några eldsjälar i början av 1980-talet rekonstruerade ett exemplar och gav ut en skiva med säckpipsmusik. Skivan som på flera sätt innebar en pånyttfödelse av den svenska säckpipstraditionen ges nu ut i en nyutgåva. Det berättar musikvetaren Dan Lundberg som är överbibliotekarie och arkivchef på Musikverket.

Programledare är Urban Björstadius.

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.35
  Marillion - If My Heart Were A Ball It Would Roll Uphill
  Album: Anoraknophobia
  Kompositör: Marillion
  Bolag: Liberty
 • 13.46
  Ola Bäckström, Per Gudmundson, Jan Winter - Polska Från Säfsnäs
  Album: Per Gudmundson, Säckpipa
  Kompositör: Dalarna, Wictor Gustavson
  Bolag: Giga
 • 13.49
  Per Gudmundson - Brudmarsch Från Äppelbo (Efter Maud Granberg)
  Album: Per Gudmundson, Säckpipa
  Kompositör: Dalarna, Maud Granberg
  Bolag: Giga
 • 13.53
  Jan Winter, Per Gudmundson - Brudmarsch (Efter Nedergårds Lars)
  Album: Per Gudmundson, Säckpipa
  Kompositör: Dalarna, Nedergårds Lars
  Bolag: Giga
 • 13.58
  Ola Bäckström, Per Gudmundson, Jan Winter - Polska Från Säfsnäs
  Album: Per Gudmundson, Säckpipa
  Kompositör: Dalarna, Wictor Gustavson
  Bolag: Giga