Stilguider – ett tecken i tiden?

54 min
Leder oroliga tider till en tråkigare garderob? Tja, om man bläddrar i dagens nya stilguider så uppmanas vi i alla fall att satsa på säkra kort, eller "klassiska plagg".

I dessa guider vimlar av trenchcoats, ballerinaskor, randiga tröjor, vita skjortor och mer eller mindre förnumstiga uppmaningar om vikten av ”kvalitet”. Men vem sätter reglerna, och varför? I veckans STIL tittar vi närmare på hur lagar, förordningar och stilguider begränsat - eller försökt att begränsa - vår klädsel genom åren.

Att hitta kläder som framhäver den egna personligheten är ett återkommande budskap i många av dagens stilguider. Men varför är de då så intill förväxling lika, både när det gäller titlar och innehåll? Under det senaste året har det här i Sverige publicerats flera stycken, som: Säker stil, guiden till den perfekta garderoben av Ebba Kleberg Von Sydow och Emilia de Poret, Stiljournalen, allt om klassisk herrstil av Fredrik af Klercker, Hitta din stil av Hedvig Andér, Välklädd: så stylar du din garderob av Christian Quaglia, Martinas modevärld: en guide till ett stilfullt liv av Martina Bonnier och Stilguiden av Lotta Lewenhaupt.

Men fenomenet med stilguider är internationellt – det kryllar av dem. Man kan klicka hem böcker med titlar som: Style not fashion, Style forever, how to look fabulous at every age, Parisian Chic: A Style guide – och så vidare.

Vad som är ett perfekt plagg skiljer sig förstås från person till person. I veckans program har vi träffat Johanna Palm som alltid bär svart polotröja och i detta plagg har hittat en sorts uniform. Vi har även mött smyckedesignern Mike Årsjö som berättar om varför han älskar sin svarta Burberryrock.

Vi pratar också med skribenten Emma Veronica Johansson som nyligen skrev en kritisk krönika i Expressen om det ständigt växande utbudet av stilguider. Hon tycker att stilguider skapar en osäkerhet när det gäller den egna smaken.

Veckans gäst är Lotta Lewenhaupt, modejournalist och författare till boken Stilguiden.