Jonathan Franzen om kärlek, fåglar och romangestalter

44 min
Följ med in i författarverkstaden med amerikanske stjärnan Jonathan Franzen, aktuell med sin nya bok "Renhet". Hör honom och Marie Lundström i ett samtal om allt från Snobben till sura uppstötningar.

 - You fuckers refuse to read intelligent books about this place ..

Citatet tillhör Binyawanga Wainaina,  en prisbelönt författare från Kenya. Han är också känd för att ha kommit ut som homosexuell i ett läge där starka politiska krafter i Kenya kämpar för att begränsa homosexuellas rättigheter. Nu kommer hans bok En dag ska jag skriva om den här platsen  på svenska, han kommer själv till Stockholm Literature 24-25 okt, men vår kulturkorrespondent Lisa Bergström träffar honom i Nairobi, där de ger sig ut på en vådlig litterär bilfärd.

Och så säger vi välkommen till Lundströms Primatradio - om apans roll i litteraturen. Tarzan, Herr Nilsson, Nicke Nyfiken, Sally Jones... flocken av litterära primater är stor och varierad. Men vad är det som lockar en författare att använda just en apa som romanfigur? Och hur har synen på apan förändrats genom tiderna? Hör författaren Jakob Wegelius, Augustprisad för sin bok Mördarens apa, och forskaren och författaren Nils Uddenberg som 2009 kom med Gränsvarelser, essäer om människan och aporna.