Konserthusets tonsättarfestival: systrarna Boulanger

Här finns inget ljud

I årets Tonsättarfestival har Kungliga filharmonikerna och Stockholms konserthus valt att sätta fokus på de franska tonsättarna och systrarna Lili och Nadia Boulanger.

Vi hör bland annat ett av Lili Boulangers största och viktigaste orkesterverk, som hon fullbordade kort före sin bortgång: det utsökta och smärtsamt vackra Psalm 130 Du fond de l’abîme för orkester, kör och två sångsolister.

En annan raritet är systern Nadia Boulangers Fantaisie variée, en pianokonsert som Nadia komponerade i unga år då också hon tänkte sig en tonsättarkarriär. Det är det enda större verk för orkester som är bevarat i Nadia Boulangers korta verklista.

Systrarna Lili och Nadia Boulanger hör till 1900-talsmusikens mest fascinerande gestalter. Lili Boulanger dog 1918, endast 24 år gammal. Med Lili Boulanger återuppväcker vi en av musikhistoriens största begåvningar.

Nadia Boulanger överlevde sin lillasyster med 60 år och kom framför allt att bli 1900-talets kanske allra viktigaste tonsättarpedagog. Festivalen kring Systrarna Boulanger innebär att många verk framförs i Sverige för allra första gången.

Texten är hämtad från Konserthusets hemsida.

Producent: Diyar Boskani
Programledare: Niklas Lindblad

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista