Hur pratar vi med våra barn om det som hänt?

84 min

Det värsta som hänt i svensk historia. Så beskriver polisens presstalesperson Tomas Fuxborg det dåd som inträffade i morse när en maskerad man i 20-årsåldern trängde sig in på skolan Kronan i Trollhättan med ett antal knivar och knivskar flera elever och dödade en lärare, och en elev avled senare av sina skador. Gärningsmannen avled eftere att polisen skjutit honom. I kväll öppnar vi slussen för dig som vill prata av dig, uttrycka oro eller sorg. Ring 099-110 90 i kväll eller mejla karlavagnen@sverigesradio.se! Du kan också kommentera här på hemsidan eller på vår Facebooksida.

Gärningsmannen själv blev skjuten av polisen och vårdas nu på sjukhus.

Med anledning av dagens tragedi i Trollhättan byter vi ämne i kvällens Karlavagnen. Vad väcker det för känslor hos dig, hur går tankarna till dina egna eventuella barn på sina skolor, en miljö där man skall kunna känna sig trygg och säker. Ett vansinnesdåd som påverkar många människors liv för all framtid. 

Kronan i Trollhättan är en F-9 skola med ca 400 elever och gärningsmannen hann vara inne i många klassrum innan polisen kom till platsen och sköt honom.

Gärningsmannen dödade en lärare, och en av de attackerade eleverna omkom senare av sina skador. Gärningsmannen avled senare av skadorna efter att polisen skjutit honom. 

Det rådde stor förvirring innan man fått ut alla 400 eleverna och det var många desperata föräldrar som ville ta sig in i skolan och tog sig förbi polisens avspärrningar.

En krisgrupp, Posom, beredd för den här typen av händelser drogs igång av Trollhättans kommun snabbt.

Ring till Leif Hedegärd  i kväll på 099-110 90 (telefonslussen öppnar 21.00) eller mejla till karlavagnen@sverigesradio.se. Mejla redan i förväg och skicka med ditt telefonnummer om du vill vara med i kvällens program.

Anhöriga kan ringa sjukhuset på telefon 010-435 66 09 för information. Även anknytningarna -10, -11, -12, -13 och -17 är öppna för anhöriga.

Du som i övrigt behöver prata kan till exempel ringa
Jourhavande präst: Ring 112 och begär "jourhavande präst".
Bris, 0200-23 02 30

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista