På lidelsefull tur in i den svenska själen

18 min
Passion, livsfilosofi - två parellella spår via naturen in i den svenska själen. P4 Kultur handlar den här veckan om skidåkning som lidelse. Guld-Martin Lundström spände på sig skidpjäxorna som sjuåring redan på 20-talet och har behållit dem på sen dess. En annan man vars hjärta slagit i takt med skidstavarnas fasta tag är Sverker Sörlin, som i sin bok Kroppens geni filosoferar kring hur snabbt man egentligen kan åka och hur det kommer sig att några blir så otroligt framgångsrika i skidspåret.

Martin Lundström tävlade under en tid då 35 minusgrader inte var anledning nog att ställa in tävlingar. Han har OS-guld, VM-guld, SM-guld och ett flertal veteranmedaljer. Ja, Guld-Martin Lundström har nog fler medaljer än han kan räkna till. Nu har han hunnit fylla 92 år, och ändå är han ute i spåret nästan varje dag.

Guld-Martin är långt ifrån ensam om att ha ett passionerat förhållande till skidåkningen. Den andra riktigt kalla och snörika vintern på raken har fått allt fler att upptäcka tjusningen med att spänna på sig laggen och ge sig ut i vinterlandskapet. Motion och meditation i ett.

Men helt visst även blod, svett och tårar för dem som ger allt för att bli snabbast och bäst och som gjort skidåkningen till en vetenskap och konstform. Skidåkaren, författaren och professorn Sverker Sörlin kom ut med boken Kroppens geni - Marit, Petter och skidåkning som lidelse, i början av året. Ett slags självbiografi i vilken han skriver om träningens idéhistoria och skidåkningens filosofi. Här undersöker han vad det är som gör att en del skidåkare blir så framgångsrika och snabba i spåret.