Kampen mot bulimin

30 min
När Linus Fremin var i tonåren drabbades han av bulimi. En kväll ställde han sig naken framför spegeln och började lista allt han hatade med sin kropp. Det blev en lista för lång att hålla reda på.

Linus berättar om maten som tröst och hur han i tonåren blev han fångad i tankar om sig själv, sin kropp och vad han åt. En naken berättelse om en sjukdom utan könstillhörighet. Linus berättade sin historia första gången den 18 december 2007. Så här tänker han idag:

När jag lyssnar på programmet i dag, åtta år senare, kan jag känna en stor stolthet över den öppenhet och ärlighet jag vågade visa då. Jag var bara 22 år och hade trots allt inte varit ”frisk” särskilt länge. Jag minns att jag kände ett stort behov av att få ut min berättelse då jag knappt hade hört eller läst någon liknande berättelse tidigare. Det fanns en oerhörd tystnad kring män med ätstörningar. En tystnad som lätt kan bli livsfarlig för den som är drabbad. Jag hoppas att jag har bidragit till att göra den tystnaden lite mindre.

Jag har under åren fortsatt vara väldigt involverad i att lyfta ätstörningsfrågor. För trots att det i dag finns betydligt fler män som starkt och gripande delar med sig av sina erfarenheter gällande ätstörningar så känns det fortfarande som att kunskapsnivån är väldigt låg kring mäns och killars erfarenheter av ätstörningar. Jag tror tyvärr att min berättelse därför fortfarande är relevant, för att öka förståelsen och kunskapen kring en sjukdom där mörkertalet är stort gällande män och killar. ”

I serien "Svenska berättelser" är det lyssnarna själva som skriver och berättar.

Serien är producerad av Ola Hemström och är ett samarbete med Lyssnarnas Sommar och Sommar i P1.

Vill du höra av dig till Linus eller redaktionen?

Maila ola.hemstrom@sverigesradio.se

Du hittar även Svenska berättelser på Facebook.

Musikfragmenten i programmet framfördes av den japanska artisten Piana och slutlåten heter Monster.