Därför mår entreprenörer bättre

24 min
Trots mycket stress och osäker tillvaro mår entreprenörer bättre än genomsnittet, och en ny stor kartläggning visar att många yrken lider av för mycket byråkrati och för lite vetenskaplig utveckling.

Entreprenörer jobbar mer, är mer stressade och har lägre lön än genomsnittet, men ändå upplever de ett större välbefinnande än andra. Tidigare har man förklarat det med att de inte är beroende av arbetsgivare, men ny forskning visar att det snarare handlar om alla de möjligheter som entreprenörer upplever att de har. Det berättar Nadav Shir som är forskare vid Handelshögskolan i Stockholm och nyligen disputerade på en avhandling om sambandet mellan entreprenörskap och välbefinnande. Vi hör också Jenni Norrby som berättar om alla de svårigheter och glädjeämnen hon har mött under de tio år som hon har byggt upp sitt företag, och om vad entreprenörskapet betyder för hennes välbefinnande.

Dessutom handlar det om en ny stor kartläggning av olika professioner, yrken som innebär att man har en lång akademisk utbildning bakom sig, som läkare, arkitekter, ingenjörer, socionomer och sjuksköterskor. Forskarna bakom kartläggningen har studerat sjutton olika professioner och har då bland annat sett att många professioner lider av för mycket byråkrati och för lite vetenskaplig utveckling. Det berättar Thomas Brante, professor i sociologi och socialt arbete vid Lunds universitet.

Programledare är Urban Björstadius.

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.35
    Marillion - If My Heart Were A Ball It Would Roll Uphill
    Album: Anoraknophobia
    Kompositör: Marillion
    Bolag: Liberty