Journalistrollen ifrågasatt: Vem är journalist när journalismen vittrar bort?

20 min

"Den stora upplösningen: Vem är journalist när journalismen vittrar bort? Och varför?" Det är rubriken på ett av tre kapitel i Simo:s senaste skrift "Vad väntar runt hörnet - om journalistrollens kris och förändring", som kapitlet beskrivs på bokomslaget. Författare är Anders Mildner - känd nätdebattör och frilansjournalist. Och hans inlägg om journalistrollen skapar nu het debatt, åtminstone på nätet.

Men vad är det egentligen Anders Mildner säger? Minskar eller ökar behovet av journalister? Och vem är egentligen journalist?

Stiftelsen för mediestudiers (Simos) skrift kom ut före jul.

Viss irritation under en debatt på JMG i Stockholm...

Men det var först under en diskussion om journalistrollen på JMK i Stockholm (Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet) för ett par veckor som det uppstod viss irritation  mellan paneldeltagare, studenter och lärare. 

...följs nu upp av många inlägg på nätet  

Anders Mildner var inbjuden som huvudtalare. Och det var hans inlägg som skapade debatt. En debatt som sen tagit ordentlig fart på Journalistens webb, i bloggar och på twitter. 

Däremot är det helt tyst i de traditionella medierna. Kanske är ämnet för känsligt? Eller bara ointressant?

Försöker hitta svaren i historien

Men hur framtidens journalist måste fungera och utbildas borde vara av största intresse. Därför har vi bjudit in Anders Mildner för ett samtal.

Han går tillbaka i historien för att försöka få en bild av hur journalistrollen har formats. Och hur den tecknats i dåtidens populärkultur.

Låg status men samtidigt hjältar som utför bragder

Och journalistens status har pendlat mellan att vara en ganska suspekt figur till mer av en hjälte. Av allmänheten ändå ofta sedd med visst förakt.  

Samtidigt har journalistidealet varit den sanningssökande, lite luggslitna figuren som aldrig låter sig hindras i sin jakt på att avtäcka korruption och oegentligheter.

Århundradets journalist håller inte i framtiden  

Men nu är tiden ute för journalisttyper som Wilhelm Moberg, som korades till förra Århundradets journalist av Publicistklubben.

I framtidens nätsamhälle behövs det journalister med helt andra kvalifikationer, enligt Anders Mildner.

Tidigare mediekonsumenter söker andra filter? 

De är redan utsatta för hård konkurrens från alla möjliga håll via nätet. Kanske behövs inte ens den invanda typen av filter mellan makt och medborgare längre? 

Du som vill ta del av diskussionen om framtidens medier kan klicka dig in på  - Sveriges Radios vd-ars bok på nätet, som hela tiden fylls på. 

Och just inlägg där om journalistrollen hittar du bland annat.

Anders Mildner höll dessutom ett långt anförande om saken på sin arbetsplats "Stora Esplanaden" i Lund. Med efterföljande diskussion.

Här är en till en film från det hela som fixats av Joakim Jardenberg.

         

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista