Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Sändes tisdag 27 oktober 2015 kl 12.10

Mat med mål att passa bakterierna

Bakterierna i våra tarmar är många gånger fler än våra kroppsegna celler, och de är viktiga medspelare vid vår matsmältning. Vi har alla olika tarmfloror eftersom de beror på arv, miljö och vad vi äter. Det är en förklaring till att samma diet inte fungerar lika bra för alla individer.

Men nu har forskare vid Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet arbetat fram en matematisk beräkningsplattform, som utifrån kunskap om individens tarmflora kan förutsäga hur en viss diet kommer att fungera. Det är ett steg på vägen mot skräddarsydda dieter med målet att stoppa övervikt och sjukdomar.

I programmet medverkar Jens Nielsen, professor i systembiologi vid Chalmers tekniska högskola, Fredrik Bäckhed, professor i molekylärbiologi vid Göteborgs universitet och Sara Malcus, vd vid forskningsbolaget Metabogen

ÖVR: Bildtext: Jens Nielsen, Sara Malcus och Fredrik Bäckhed tror att skräddarsydda dietråd och probiotika för att stoppa övervikt och sjukdomar kan finnas på marknaden inom fem år. Foto: Ylva Carlqvist Warnborg.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".