Så äter man i Italien idag

30 min
Har vi en alltför romantiskt bild av matlivet i Italien? Meny åker till Rom för att nyansera och uppdatera bilden av livet med italiensk mat.

Hur ser den vardagliga matkulturen i Italien ut?
Meny åker till Rom och söker svaren tillsammans med två ciceroner, journalisterna och författarna Kristina Kappelin och Peter Loewe som båda bott i Italien sedan 1980-talet.
Hur var det matmässigt att komma till Italien då? Och hur är det nu?
Peter Loewe tar oss ut på en stadsvandring en fredag morgon där han pekar ut de förändringar som skett, men också det som bevarats.
Tillsammans med Kristina Kappelin besöker vi en relativt ny bondens marknad vid Circus Maximus som blivit en stor succé.
– Intresset för ekologiskt och hållbart ökar hela tiden, säger Kristina Kappelin.
– Det har blivit modernare och enklare, men jämfört med Sverige så tror jag maten har en enorm betydelse, säger Peter Loewe.
– Egentligen har inte så mycket förändrats, säger Kristina Kappelin. För italienarna är maten en sorts religion, som upptar en enorm tid och energi, då och nu. De är så gammaldags att de blivit moderna.
Och hur är det med skillnaderna mellan storstad och mindre orter? Har kunskaperna om mat förändrats? Och märks andra, inflyttade matkulturer av? Och vad kan Sverige lära av Italien?
Och så får vi tips av experterna hur man hittar den bästa maten i Italien.