Fortsatt oro i Mellanöstern

45 min

En vecka efter att Egyptens president Hosni Mubarak avgått sprider sig revolterna i Mellanöstern. Samtidigt kommer det rapporter om regimernas brutala aktioner mot demonstranter i Bahrain, Libyen och Iran.

Hör Människor och tros reporter Sören Wibeck och Sveriges Radios medarbetare Negar Josephi om händelseutvecklingen i regionen.

På fredag är det presidentval i Uganda – ett land som på 70- och 80-talet präglades av blodiga krig och grova brott mot mänskliga rättigheter. De senaste åren har landet genomgått demokratiska reformer och öppnat upp för Mänskliga rättighetsorganisationer. Men inför valet har oppositionen i landet både hotats och tystats och Amnesty varnar för angrepp och förföljelse av homosexuella i Uganda. Vilken roll spelar MR-frågorna i det ugandiska valet?

Hur påverkas Israel-Palestina-konflikten av upproren i Egypten och Tunisien? Inte mycket, säger Sari Nusseibeh, palestinsk intellektuell och rektor för al-Quds-universitetet i östra Jerusalem. Sari Nusseibeh har länge varit en del av den palestinska nationella rörelsen. I dagarna publicerar han en bok där han försöker gå "utanför boxen", den vedertagna uppfattningen om en tvåstatslösning. Han har gett upp tron på en sådan. En tvåstatslösning är inte möjlig med 500 000 bosättare på Västbanken och i östra Jerusalem, säger han. Men varför måste vi palestinier nödvändigtvis ha en stat? undrar han. En federation med Israel kan vara ett alternativ.

Tro, bekräftelse, gemenskap och makt. Prästen och etikforskaren Elisabeth Hjorth berättar i Kvartsamtalet om sin debutroman "Hängivelsen" och hur sekulära svenskar ofta står oförstående inför den starka känslomässiga sidan av religionen.

I det senaste numret av al-Qaidas engelsk-språkiga nättidning "Inspire" hyllas den svenske självmordsbombaren Taimour Abdulwahab och Sverige hotas av fler terrordåd. Med sitt bildspråk, lay-out och kulturella referenser vänder sig "Inspire" till en västerländsk läsekret. Journalisten Per Gudmundson berättar mer om nättidskriften.

Utrikeskrönikan kommer från London och är signerad Johan Prane.

Programledare: Åsa F. Vestergren

Producent: Anneli Rådestad

anneli.radestad@sr.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista