Prickar – små detaljer med stort genomslag

54 min
Pricken är en liten detalj med stort genomslag i modet. Med sin runda, mjuka och till synes enkla form har den hängt sig kvar i våra garderober i mer än 150 år.

Under åren har prickarna inom modet åkt upp och mer på statusstegen, för att numera ligga någonstans mitt på. Kanske till och med lite över mitten. Men prickar är inte bara dekorativa cirklar. De kan också förvåna genom att förstoras och förvrängas. Något som många modeskapare gett exempel på, från Cristobal Balenciaga till dagens Roksanda Ilincic. Liksom en hel del konstnärer. I veckans STIL berättar vi mer om prickarnas historia.

Till skillnad från ränder är prickar ett förhållandevis nytt mönster i modet, och det av en enkel anledning. De gick inte att tillverka i stor skala före industrialismen. Först under det tidiga 1800-talet kunde textilier prydda med jämna, runda prickar produceras med hjälp av mekaniska vävstolar. Prickar blev ganska snabbt ett populärt mönster, något nytt och kul som heller inte hade någon historisk belastning, som ränder.

En kvinna som ägnar sig åt just prickar, mer än de flesta faktiskt, i både konst och mode är den japanska konstnären Yayoi Kusama. Hon är just nu aktuell med en stor retrospektiv utställning på Louisiana i Danmark och i veckans program berättar vi mer om henne. Vi tar också en närmare titt på prickarnas roll inom flamencokulturen. Och så undersöker vi om det går att få fula prickar att bli fina.

Veckans gäst är Ingela Håkansson Lamm, mönsterformgivare och textilkonstnär.