Franz Berwalds liv och musik i radioperspektiv - del 1

51 min

Sina främsta verk fick Franz Berwald aldrig själv höra. Musiken ansågs bisarr, och uppskattningen kom först efter hans död. Idag räknas Berwald som en av de mest betydande svenska tonsättarna.

Ända sedan Radiotjänst började sina sändningar för 90 år sedan har Franz Berwalds musik klingat i etern och hans märkliga livshistoria har blivit känd genom radion. Landets främsta Berwaldexperter har sett till att hans symfonier, kammarmusik, operor och operetter har framförts och presenterats; flera Berwaldkännare har varit direkt knutna till radion. Det var alltså helt följdriktigt att Sveriges Radios orkesterstudio fick namnet Berwaldhallen när den invigdes 1979.

Franz Berwald var född och uppvuxen i Stockholm. Redan som tonåring fick han plats som violinist i Hovkapellet, men så småningom började han inse att hans yrkesbana var tonsättarens.

I sin livstid passade Franz Berwald dåligt in i det svenska musiklivet. När musikälskarna och tonsättarna föredrog mindre pianostycken och sånger, då komponerade han i stora former – symfonier, tonmålningar, brett upplagd kammarmusik och operor i en mycket personlig och originell stil. Berwalds samtida tyckte den var bisarr och hans fantasifullhet togs för effektsökeri. Periodvis var det omöjligt för honom att försörja sig inom musikområdet. Men han var en levnadskonstnär som tack vare sin mångsidiga begåvning alltid hittade en utväg, även "när musiken kokade en mager soppa" som han sa.

I Christina Tobecks dokumentärserie vävs Franz Berwalds liv och musik samman med radiohistoria. I Sveriges Radios programarkiv finns rikligt med Berwaldinspelningar både av musiker som sedan länge har tystnat och av dem som idag ägnar sig åt hans ömsom spirituella, ömsom vemodigt, lyriskt sjungande tonkonst. Oavsett genre bjuder Berwalds musik alltid på överraskningar!

I det första programmet får vi höra Berwaldkännare som Tor Mann, Nils Castegren, Sten Broman och Julius Rabe berätta – allt hämtat ur Sveriges Radios rika arkiv.

En serie P2-dokumentärer av Christina Tobeck. Del 1 av 4.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.34
  Lucia Negro, Zetterqvistkvartetten - Kvintett C-Moll
  Kompositör: Franz Berwald
 • 14.42
  Skåne-Kvartetten - Stråkkvartett A-Moll
  Album: Äldre Svenska Stråkkvartetter (1:5)
  Kompositör: Franz Berwald
  Bolag: CAPRICE
 • 14.51
  Tobias Ringborg, David (1) Bergström - Duo Concertant För 2 Violiner A-Moll
  Album: Samtliga Duos
  Kompositör: Franz Berwald
  Bolag: NAXOS
 • 14.55
  Johannes Lörstad, Andreas Hagman, Niklas Willén, Malmös Operaorkester - Konsert För 2 Violiner & Orkester E-Dur
  Album: The Battle Of Leipzig
  Kompositör: Franz Berwald
  Bolag: STERLING
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista