Eskapism, flykt och västsahariska baktakter

Här finns inget ljud

Till alla människor som är på flykt från förtryck, fattigdom, krig, livet, ångest och rasism. Det här programmet tillägnar Shang Imam och Marimba Roney er.

Abbas Karmandi beskriver den kurdiska våren som väcker flyktminnen till liv, västsahariska sångerskan Aziza Brahims erfarenheter är aktuellare än någonsin och Erik Lundin och Cherries berättelser från västerort i Stockholm representerar svenskar som Sverige har svårt att se som svenskar.

Bluessångerskan Victoria Spivey tar till kokain, Curtis Mayfield skriver låtar på LSD, och Nina Simone kan - som ingen annan - sjunga om det som en har förlorat.

Violeta Parra, en av Chiles allra största hjältar, spelade in den klassiska ”Gracias a la vida” två år innan hon tog sitt liv. Det gjorde även sorgligt nog den unge jazzpianisten Austin Peralta för tre år sedan, men innan dess skapade även han fantastisk musik.

Vandringar och båtfärder över Medelhavet, Saharaöknen och bergen i Iran. Musikaliska och verkliga historier från gator i Havanna, Lagos, Sevilla, S:t Louis, Kingston och Rinkeby berättar om flykt, eskapism och den omskakande värld vi lever i just nu.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista