Ett avsnitt från P4 Kultur
25 min
Lisa Larson - folkkär och världsberömd doldis
Sön 13 feb 2011 kl 09:00
Hennes keramikfigurer finns i de flesta svenska hem. De bulliga lejonen, katterna, tomtarna och barnen med blommor i famnen känns igen av alla, ändå är konstnären förhållandevis okänd. Många vet inte ens... om att de äger ett verk av Sveriges mest folkkära keramiker - Lisa Larson.

I P4 Kultur den här veckan får vi följa med till Lisa Larsons ateljé och höra henne berätta om hur det är att fortsätta arbeta, trots att hon uppnådde pensionsåldern på 90-talet och om hur hon tycker att hon har mottagits av etablissemanget genom åren. Efterfrågan på hennes skulpturer från länder som Tyskland och USA är idag större än någonsin tidigare, men allra störst är hon i Japan.

I tonåren satt Lisa Larson mest hemma i Härlunda i Småland och målade och drömde om att en dag bli en världsberömd konstnär - och nu vid 80 års ålder är det inte långt ifrån.

Lisa Larsons bulliga keramikdjur säljer som smör och figurerna hittar man numera även på kakor, mjukisdjur och i barnböcker. P4 Kulturs reporter Hedvig Weibull har besökt Lisa Larson i hennes ateljé i Nacka utanför Stockholm.

Den som vill se mer av Lisa Larsons verk kan göra det på Rörstrands museum i Lidköping, eller längre fram i vår i Falkenberg dit utställningen flyttar i mitten av mars. I Sunne i Värmland har några Larson-entusiaster satt ihop en utställning med bara privatägda skulpturer. Vill man besöka den får man bege sig till Sundsbergs gård.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".