Allergiforskaren förklarar pälsdjursallergi

84 min
Hans Grönlund, som leder en forskargrupp på Karolinska Institutet, gästar Vår Bästa Vän för att svarar på lyssnarnas frågor och för att avliva myter om pälsdjursallergi.

Programledarna Maria Hedqvist och Gurgin med poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt bjuder in vetenskapsmannen Hans Grönlund, med mer än 30 års erfarenhet, till Vår Bästa Vän-studion för att få svar på vad pälsdjursallergi egentligen är.

- Varje människa som är husdjursallergiker har en helt unik allergiprofil, man måste även se hunden som en individ som reagerar på olika på allting runtomkring oss, säger Hans Grönlund.

Hans Grönlunds dröm är att inga svenskar blir allergiker och det är möjligt. Grönlund, som även arbetat i industrin, menar att läkemedelsbranschen inte vill satsa på botande behandlingar och att det ligger i deras intresse att människor inte ska bli av med sina allergier.

- Har man en hund som avskyr att bli duschad i ett badrum så kan man istället schamponera hunden utomhus i regnet eller på andra platser där hunden brukar bli blöta, säger poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt.