Ett avsnitt från Konflikt
55 min
Mubaraks fall och Mellanösterns möjligheter
Lör 12 feb 2011 kl 12:00
Om det omöjliga som skett och de möjligheter det skapat. Medan demonstranterna jublar på Kairos gator börjar omvärlden försöka smälta Mubaraks fall. Kommer revolten sprida sig? Kommer demokratin att vinna?... Och hur kan en nystöpt maktbalans i Mellanöstern komma att se ut? Hör röster från Kairo, Alger, Istanbul och Jerusalem om gryningen i ett nytt Egypten.

Kefiah - det är nog nu - var proteströrelsens paroll som en president, till slut, föll på. Hosni Mubarak har åkt till Förenade Arabemiraten och militären har tagit över. Vilka möjligheter ger det Mellanöstern? Det är dagens huvudfråga, med direktrapporter från Agneta Ramberg i Kairo, Alice Petrén i Alger och Cecilia Uddén i Amman.

Ramzi Khoury är en palestinsk-jordansk kommunikationsstrateg som varit rådgivare åt flera arabiska regimer. Han talar i termer av en demokratisk dominodoktrin. Rädslan för den drev Saudiarabiens kung Abdullah att garantera Mubarak att betala de miljardbistånd som USA kunde tänkas hålla inne. Konflikts Mikael Olsson intevjuade honom.

Ett land som kan spela en nyckelroll i ett nytt Mellanöstern och som kan ha mycket att vinna på Mubaraks fall är Turkiet, som under de senaste åren alltmer kommit att fylla en viktig roll i hela Mellanöstern, på många sätt i takt med USAs, Israels och just Egyptens minskande inflytande. Konflikts Ivar Ekman ringde Yavuz Baydar, svensktalande kolumnist på tidningen Zaman i Istanbul, för att höra hur man ser på utvecklingen i Egypten i Turkiet. Det visade sig att gårdagskvällen var händelsefylld även i Istanbul.

Det land som på många sätt varit huvudspelaren i den gamla ordningen i Mellanöstern, och där utvecklingen i Egypten setts med stor oro, är Israel. I Israel finns en rädsla för att Mubaraks avgång ska bana vägen för grupper i Egypten som vill bryta fredsavtalet med Israel. Zvi Mazel har varit Israels ambassadör i Egypten och i Sverige, och när vår reporter Katja Magnusson igår kväll ringde upp honom var den en kö av medier som ville göra intervjuer. Hon fick även tag på Avi Melamed, israelisk mellanösternanalytiker, med bakgrund inom israeliska underrättelsetjänsten, som hade en mer hoppfull syn.

Gäster i studion för att diskutera allt detta var Inga Brandell, docent i  statsvetenskap vid Södertörns högskola som under en lång rad år forskat kring de länderna i Mahgreb-område, Per Björklund, journalist som bott i och rapporterat från Egypten för bland andra Ordfront,Sydsvenskan, Arbetaren och ETC . Snart utkommer han med boken "Arvet efter Mubarak - Egyptens kamp för frihet", samt Hiba Daniel från SR International.

Programledare: Mikael Olsson
Producent: Ivar Ekman

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".