Möte med mystikern Swedenborg

44 min
- Jag lärde mig om en multibegåvad man som gick in i människans inre med samma frenesi som han skrev läror i algebra och bergshantering. Jag lärde också känna de svärmiska herrnhutarna och förstod plötsligt i vilka vatten Swedenborgs lära färdades med sin rikedom på sinnlighet.

Så beskriver tonsättaren Jonas Forssell sitt möte med Emanuel Swedenborg. Nu har han skrivit en opera om Swedenborg som har premiär i Malmö i helgen och som också direktsänds i P2. Hör Jonas Forssell i Kvartsamtalet om vad Swedenborg kan säga oss idag och hur hans tankevärld påverkat Jonas Forssell som människa och tonsättare.

Nu ska dansk radio lägga vikt vid det kristna kulturarvet. De nya skrivningarna i Public Service avtalet har gett nytt bränsle till en redan infekterad debatt om dansk identitet och synen på kulturmöten.

Bör också Sveriges Radio verka tydligare för ett kristet kulturarv? Debatt mellan Mattias Karlsson, Sverigedemokraterna och Christer Nylander, Folkpartiet.

I Israel följer man spänt utvecklingen i Egypten. President Mubarak har inte varit särskild populär bland israeler, men han har i varje fall varit motståndare till Hamas, som är en utlöpare av Muslimska brödraskapet. Om Egypten får en ledning med islamistiska inslag sker en förbrödning mellan Egypten och Hamas och fredsavtalet från 1979 i fara, anser Yossi Klein Halevi vid Shalom Hartman Institute i Jerusalem.

Kan muslimska församlingar bidra till integrationen? Enligt ny sociologisk forskning från Mitt Universitet samverkar en majoritet av muslimska församlingar med det omgivande samhället och det flesta församlingar har ett omfattande socialt arbete. Professor i sociologi Klas Borell berättar om undersökningen som är den första i sitt slag i Europa.

Himmel och helvete i de sydafrikanska lokalvalen i Utrikeskrönikan av Maria Sjöqvist, SRs afrikakorrespondent.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergen