Det var nervöst att börja i en svensk klass

29 min
Cyntia Kozmo, som kom från Syrien för ett par år sedan, fick en snabb start i en vanlig svensk klass. Undervisningen på både svenska och arabiska i förberedelseklassen gav henne ett lyft.

-Första dagarna i en helsvensk klass var jag rädd att de skulle skratta åt mig, säger femtonåriga Cyntia som drömmer om att bli forskare och jobba med mänskliga celler.

Runt tolv elever bussas varje dag till Falkbergsskolan i Botkyrka i Tullinge  söder om Stockholm. Där möter några nyanlända elever en svensk skola för första gången. Eleverna körs dit från stadsdelar med många nyanlända flyktingar.

De börjar i en förberedelseklass där de får undervisning på både svenska och arabiska parallellt. Sen slussas de in i en vanlig klass där de flesta elever har svenska som modersmål. 

Fjortonåriga Milanda Thomas har gått en termin i den tvåspråkiga förberedelseklassen och känner sig redo att flytta till en vanlig svensk klass.

-Det är skönt att få undervisning på både svenska och arabiska men jag längtar efter att gå i en vanlig svensk klass där jag kan lära mig mera svenska.

Lärarna Roger Tillberg och Aida Zayat är stolta över den framgångsrika metoden som de arbetar med i skolan. Men Roger påpekar att en anledning till framgången är elevernas starka studiemotivation.

Programmet är gjort av Cecilia Mora.