James Dean – den mest stilbildande killen genom tiderna?

54 min
Är James Dean den man som vi kan skylla den överallt förekommande kombinationen jeans och vit t-tröja på?

Ja, det skulle man kunna säga. I höst är det sextio år sedan denne amerikanske skådespelare avled i en bilkrasch, bara 24 år gammal. Men hans stil överlevde, och lever vidare med näst intill oförminskad kraft.

För till skillnad från många andra modeinspiratörer som slog igenom under 1950-talet – som Marilyn Monroe, Audrey Hepburn eller Marlon Brando, för den delen – så har James Dean och hans look aldrig fått någon riktigt retrostämpel, eller nostalgiskimmer, över sig. Han känns snarare modern, både när det gäller mode och mansroll. Och kanske är det just den samtida framtoningen som får honom att fascinera, och inspirera, nya generationer. Än idag används han ofta som en referens. ”Du har den där dagdrömmande James Dean-blicken i dina ögon”, sjöng till exempel Taylor Swift i sin låt ”Style”, förra året.

I år har även en ny film om James Dean haft premiär. Det är filmen ”Life”, som regisserats av fotografen Anton Corbijn. Huvudrollerna spelas av Dane deHaan och Robert Pattinson. Filmen fokuserar på vänskapen mellan James Dean och fotografen Dennis Stock, det vill säga den man som tagit några av de allra kändaste bilderna av James Dean, som den där han går med uppdragna axlar på ett regnigt Times Square i New York med händerna nedstuckna i rockfickorna, och en cigg i mungipan.

James Dean ansikte skiftade mellan en mans och en pojkes och tangerade det androgyna i sin skönhet. Han kom att symbolisera en helt ny typ av man, som inte tidigare setts på vita duken. En känsligare kille - mjuk, sökande och sårbar.

Genom åren har det åtskilliga gånger utropats att en ny man och en ny mansroll är på frammarsch. För några veckor sen, när den nya dramakomediserien ”Boys” hade premiär på SVT, lyftes återigen frågan om mansrollen är i förändring och i veckans program tittar vi närmare på den saken. Vi tar också reda på hur den perfekta t-shirten kan se ut. Och så undersöker vi mysteriet med den Porsche som James Dean krockade med.

Veckans gäst är Michael Tapper, filmkritiker i Sydsvenskan och forskare i filmvetenskap.