Månadens diktare: Elizabeth Bishop

Här finns inget ljud
Dikt: "En måttfull diktators självmord" Översättning: Lars-Håkan Svensson Diktsamling: "Minnet av livet" Förlag Ellerströms, 2015 Uppläsare: Ingela Olsson

Musik: Carl Nielsen: Förspel till tredje akten av Willemoe, drama av Lauritz Christian Nielsen

Exekutör: Danmarks radios symfoniorkester, Thomas Dausgaard, dirigent

Elizabeth Bishops litterära kvarlåtenskap är inte särskilt omfångsrik: 101 dikter samlade i fyra diktsamlingar, från debuten 1946 med North and South till Geography III trettio år senare.  Men efter sin död 1979 framstår hon alltmer som en av förgrundsgestalterna i den amerikanska 1900-talslyriken. Hon är en poeternas poet med sina graciösa dikter som är lärda, formmässigt briljanta och som framför allt har en ”förmåga att minutiöst beskriva omvärlden och ge den innebörd” - för att citera Nobelpristagaren Seamus Heaney.  

I höst har Elizabeth Bishops dikter för första gången kommit i en urvalsvolym på svenska, Minnet av Livet, översatta av Lars-Håkan Svensson.

Elizabeth Bishop föddes 1911 i Worcester, Massachusetts, i nordöstra USA och fick en svår barndom. Fadern dog innan hon fyllt ett år och modern blev allvarligt psykiskt sjuk och vårdades på mentalsjukhus från det att Elizabeth var fem. Elizabeth Bishop växte upp, först hos sina morföräldrar i Nova Scotia, senare även hos de förmögna farföräldrarna i Worcester. De bekostade hennes skolgång i fina skolor, bland annat Vassar, där hon grundlade livslånga och viktiga vänskapsrelationer med bland andra poeten Marianne Moore.  

LYSSNA: Marie Lundström och Jan Olov Ullén talar om Elizabeth Bishop i ett Lyrikmagasin från 1998.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.00
    Carl Nielsen - Willemoes: Akt 3, Förspel
    Thomas Dausgaard, Danmarks Radios Symfoniorkester (Köpenhamn)
    Orchestral Music
    Etikett: Dacapo