Möt skådespelaren och dramatikern Jonas Karlsson!

26 min
Jonas Karlsson om likheterna mellan att spela komedi och barnteater, att bokstavligt talat gå runt i Jarl Kulles avlagda kläder och om hur man tar plats på scen genom att lyssna.

Just nu är Jonas Karlsson aktuell i två komedier. Serien Boy Machine på TV4 och Ladykillers på Oscarsteatern i Stockholm. Ingen genre verkar avskräcka den 44-årige Karlsson, som har en meritlista som är extremt imponerande och omväxlande. 

På Dramaten har man kunnat se honom i pjäser som Lång dags färd mot natt, Scener ur ett äktenskap och nu senast Rickard den III.

Han vann en guldbagge för sin roll i filmen Detaljer, men har också gjort filmkomedier som Livet är en Schlager och Cockpit.

På tv var han oförglömlig i huvudrollen i serien Gustav den III:s äktenskap, men också obehaglig skummis i En pilgrims död och berättarrösten i Alfons Åberg. Utöver allt det här är han också verksam som dramatiker och författare.

I Teaterprogrammet berättar han för Roger Wilson om den tysta kunskapen i skådespelaryrket, om det svåra med komediegenren och om den magiska känslan när skådespelandet nästan blir till verklighet.