Lesbosresan: Tillbaka från de döda

20 min
Innan veckan är slut ställs de inför mardrömmen: att tvingas se på när människor dör utan att kunna göra någonting. I andra delen om de fyra bröderna plus kompis från Uppsala som fick nog.

Att stå och se på när människor dör – utan att kunna göra någonting. Det var Uppsalabrödernas mardröm före resan till Lesbos. För storebror Alejandro är det på väg att hända två gånger inom några minuter. Men historien får en annan vändning.

I Verkligheten fortsätter vi berätta om de fyra bröderna från Uppsala som fick nog. De bestämde sig för att göra något åt flyktingsiutationen i Grekland, helt på egen hand, och helt utan tidigare erfarenhet. Tillsammans med en kompis samlar dom in förnödenheter, tar ledigt från jobbet, bokar ett charterflyg och drar ner till ön Lesbos. Hit kommer flera tusen flyktingar varje dag, i gummibåtar över havet från Turkiet –  med fara för sina egna liv. 

Vad kan fyra vanliga bröder och en kompis från Uppsala göra? Vad kommer hända – och vad kommer hända med dem?

När vi kommer in i historien har bröderna Firpo och kompisen formligen kastats in i hjälparbetet nästan på en gång. Tillsammans räddar de 60 män, kvinnor och barn från att drunkna i en båt som trasats sönder mot klipporna.

Rädslan att de skulle vara i vägen för grekiska staten eller etablerade hjälporganisationer visar sig vara obefogad. Det är helt enkelt ingen där. På stränderna på Lesbos är det bara privatpersoner, volontärer som de själva, tillresta eller lokalbefolkningen. Ganska snart blir de ett namn – 4 Brothers And A Friend

Se filmen från det dramatiska ögonblicket på stranden

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Basia Bulat - Infamous (Radio Edit)
  Kompositör: Basia Bulat
  Bolag: Border
 • 18.15
  Kelela - Rewind
  Kompositör: Kelela
  Bolag: Border
 • 18.27
  Sabina Ddumba - Not Too Young
  Kompositör: Sabina Ddumba, Nick Ruth, T-Collar
  Bolag: Warner Bros