Vaccinera eller inte?

89 min

Fram till nu har vi snällt gått och vaccinerat oss men efter att flera hundra unga insjuknat i narkolepsi efter massvaccinationen mot svininfluensa 2009 så har debatten tagit fart. I Karlavagnen onsdag är du välkommen att prata med Johanna Linder i Jönköping. Ring 099-110 90 i kväll eller mejla karlavagnen@sverigesradio.se! Du kan också kommentera här på hemsidan eller på vår Facebooksida.

Vaccin betraktas som en av de största hälsoframgångarna någonsin. Allvarliga sjukdomar som difteri, tuberkulos, mässling, polio, stelkramp och kikhosta har minskat drastiskt på grund av vaccinet och det räddar miljoner liv varje år.

HPV-vaccinet mot livmoderhalscancer ingår numera i det allmänna vaccinationsprogrammet och ges till alla flickor när dom fyller 11. Men i grannlandet Danmark går debatten kring vaccinet het efter att hundratals flickor fått problem. Trots det har svenska Läkemedelsverket stoppat en ny studie som skulle utreda biverkningarna av Gardasil, något som radioprogrammet Kaliber kunde avslöja i måndags.

Hur tänker du? Är du rädd för biverkningarna? Tackar du nej till sprutorna eller litar du på att myndigheter och läkare har goda grunder för vaccineringarna?? Blir du kanske upprörd när du hör om "vaccinvägrare"?

I Karlavagnen i kväll pratar vi om vaccin, om rädslor och oro, och om att ta ansvar för både sig själv och andra. Ring till Johanna Linder i kväll på 099-110 90 (telefonslussen öppnar 21.00) eller mejla till karlavagnen@sverigesradio.se!

Mejla redan i förväg och skicka med ditt telefonnummer om du vill vara med i kvällens program!

Kommentarer här på hemsidan ska vara kopplade till artikeln. Inlägg som inte håller sig till ämnet riskerar att tas bort. Allmänna synpunkter eller frågor hänvisar vi till Lyssnarservice. Kommentarerna bör utmärkas av respekt för andra och hålla en god ton.
Läs också Sveriges Radios regler gällande kommentering.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista