Baklava-bråket och annan omstridd mat

35 min

Turkiska baklava-bagare protesterar med skyltar där det står "Baklava är turkiskt". I Latinamerika slåss man om vem som odlade den första potatisen. I P4 Världen pratar vi om när mat blir storpolitik.

Hör baklavabagare, fackföreningspampar och gatuförsäljare i Istanbul som alla försvarar turkiska sötsaker mot grekerna.

Hör också vår korrespondent Lotten Collin om potatisens ursprung, som orsakat debatt i Latinamerika.

Dessutom om en annan storpolitisk matfråga - fett och socker. Vi ska till Frankrike som verkar ha lyckats med det omöjliga. Fransmännen äter trerätters middagar, gärna såser med mycket smör. Och söta bakelser till frukost. Ändå är de inte särskilt feta. Hur är det möjligt? Vår globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff har svaret.


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista