Ett avsnitt från Människor och tro
44 min
Religion och revolt
Fre 04 feb 2011 kl 14:03
Den folkliga revolten och sammandrabbningarna mellan olika grupper i Egypten väcker frågor om framtiden i ett av arabvärldens största och viktigaste länder. En av många aktörer som kan komma spela en avgörande... roll är det Muslimska brödrarskapet.

Människor och tro berättar om rörelsen som ses som alla islamistiska partiers urmoder och ställer frågor kring hur deras företrädare ser på demokrati och vad deras sociala arbete betyder för den folkliga förankringen i Egypten. Hur mycket pragmatism kan man förvänta sig från brödraskapet och vilka faktorer kan påverka rörelsen i en mer radikal riktning? Hur ser unga sekularister på den islamistiska rörelsens roll i revolten och hur kommer de påverka den demokrati som många hoppas växa fram i Egypten?

Vilka lärdomar kan frihetsrörelsen dra från revolutionen i Iran 1979? Där byttes ett förtryck ut mot ett annat när revolten kapades av ett religiöst ledarskap vilket snabbt drabbade de iranska kvinnorna. Går det att jämföra Iran då med Egypten idag och vad kan skillnaden mellan sunni och shiaislam betyda för en revolt i ett muslimskt land?

Gäster är egyptenkännaren Jan Henningsson, tidigare chef för Svenska Institutet i Alexandria samt författaren Azar Mahloujian, som själv var med i revolutionens Iran 1979.

Reportrar: Sören Wibeck och Karine Mannerfeldt, frilansjournalist.

Utrikeskrönikan är denna vecka signerad Fredrik Wadström, Sveriges Radios korrespondent i Moskva och han berättar om stämningarna efter det blodiga bombdådet i förra veckan på Rysslands största flygplats då 36 människor miste livet och hur terrorn påverkar det ryska samhället.

I Kvartsamtalet Anna Ketttner tidigare socialdemokratiskt landstingsråd i Stockholm, f.d. ordförande för Broderskapsrörelsen, pastor i Missionskyrkan och nybliven projektledare för att undersöka behovet av en kvinnorörelse inom GF kyrkan, arbetsnamnet på en kyrka under framväxt som består av Misssionskyrkan, Svenska baptistsamfundet och Metodistkyrkan. Hör hennes tankar om vad det är att vara kvinna och kristen i Sverige och i världen idag och om varför just kvinnor behöver ett forum för att samtala om förhållandet till Jesus.

I Uganda har polisen gripit en man misstänkt för mordet på en av landets - och Afrikas - mest kända gay-aktivister David Kato. Enligt polisen i Uganda har den gripne mannen erkänt att han dödade David Kato i hans hem, efter ett privat gräl.

I P1s Människor och tro den 18 december 2009 uppmärksammades den svåra situationen för homosexuella i Uganda där en konservativ kristendom fått en allt större betydelse. David Kato berättar om den svåra förföljelsen och socialantropologen Sverker Finnström berättar om homofobin i Uganda och banden mellan konservativa kyrkor i USA och Uganda.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren, asa.f.vestergren@sr.se

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".