En världskoll på hund

34 min
VBV åker till Sveriges lantbruksuniversitet för att samtala med forskaren Therese Rehn, som tillsammans med poddens hundpsykolog är hemkommen från Japan, om Sveriges plats i hundvärlden.

Programledarna Maria Hedqvist och Gurgin tillsammans med poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt besöker Therese Rehn, forskare på avdelningen för etologi och djurskydd vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), för att diskutera Sveriges plats och roll i hundvärlden.

Therese Rehn menar att den svenska djurskyddslagen har varit väldigt viktig för att svenskar ska förstå vad en hund behöver och vad som är viktigt ur en hunds perspektiv.
- Jag tror att majoriteten av världens befolkning har goda intentioner med sin djurhållning, men bara för att man menar väl så behöver inte det betyda att man tillgodoser hundens behov på rätt sätt, säger Therese Rehn.

Vår Bästa Vän möter även den japanska hundtränaren Toshiko Moriyama i Fuji.
- Svenska hundägare är mycket mer ansvarsfulla och kunniga hundägare än japanska hundägare. Ni i Sverige har en längre historia som hundägare medan vi importerar hit amerikansk och europeisk hundkultur, säger Toshiko Moriyama.

Eva Bodfäldt, som bevittnat små uppklädda hundar i barnvagnar, berättar om hur man kan se olika på hundträning.
- I Sverige åker vi tillsammans med hunden till en hundkurs, på andra platser i världen fungerar hundkursverksamheten på ett annat sätt där man lämnar sin hund till en hundtränare som tex ska socialisera den.