Musiken smälter ju hjärtan

44 min

: I K1 idag får du möta Mertzi Lindberg och Tanja Hagert, ett ungt romskt par som bor i Luleå och som genom att bilda en musikgrupp börjat att bryta den isolering de levt Hur pass mycket kan musiken hjälpa till att bryta ner barriärer mellan människor? Kan den fungera som en bärande del i integration?

Hur pass mycket kan musiken hjälpa till att bryta ner barriärer mellan människor? Kan den fungera som en bärande del i integration? Och hur pass viktigt är det att minoriteten får draghjälp av människor från majoriteten?

När en Minoritetsfestival arrangerades i Luleå hösten 2008 fick romerna i stan en fråga om de hade någon musikgrupp. Det hade man inte, men Tanja Hagerth och hennes man Mertzi Lindberg, som redan sjöng och spelade mycket och drömde om att kunna leva på musiken, sa ja och bildade ett band på två veckor.

Det blev succé och kommunalrådet Karl Petersen tog dem under sina vingar. Mertzi & Terno Drom  har sen dess spelat flera gånger i Kulturens Hus i Luleå och runt om i Norrbotten.

Idag består gruppen av Mertzi Lindberg, hans fru Tanja Hagerth, hans bror Kyösti, och Janne Olofsson.

För familjen har bandet blivit början på en väg ut från isolering och utanförskap.Stödet från andra musiker och Luleås kommunalråd har också varit viktigt. Diskrimineringen mot dem i vardagen har visserligen minskat, men långt ifrån upphört.

Ett program av Helene Alm.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.05
  Mertzi Terno Drom - Phirro romane
  Kompositör: Rikhard Palm, Mertsi Lindberg
 • 14.19
  Mertzi Terno Drom - Hunnen kaan
  Kompositör: Rikhard Palm, Mertsi Lindberg
 • 14.34
  Mertzi Terno Drom - Vapaa mustalainen
  Kompositör: Trad från Finland
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".