Cadillacen, kungen och korset

Här finns inget ljud
John-E Franzén är sedan 1960-talet en av Sveriges mest kompromisslösa och noggranna målare. Han har skildrat MC-gängens brutala festande och porträtterat kungafamiljen.

John-E Franzén är känd för sina många bilder av gamla amerikanska bilar och Harley-Davidson-motorcyklar. 1969 landade hans våldsamma och sexuellt utmanande målning av Hell’s Angels i den svenska konstvärlden med en skräll, och 1985 orsakade hans väldiga porträtt av kungafamiljen debatt bland kritiker och allmänhet. Under flera år var han professor i måleri på Kungliga konsthögskolan i Stockholm, men har också ägnat sig åt hunduppfödning och boskapsskötsel.

Sedan 1991 bor och arbetar John-E Franzén i Östra Tommarp utanför Simrishamn, och dit åkte programmakaren Tor Billgren för ett samtal om måleriet, motorer, Gud, 60-talets Kalifornien och hur han har anpassat sin arbetssituation efter den Parkinsonsjukdom som han lever med sedan några år.

Tor Billgren har tidigare radioporträtterat konstnärer som Lena Cronqvist, Cecilia Edefalk, Torsten Andersson, Jan Håfström, Gerhard Nordström, med flera.