Volfram - det svarta guldet som smugglades till Nazityskland

20 min
Under andra världskriget var hårdmetallen volfram eftertraktad och Portugals fyndigheter högintressanta. Priset steg till guldnivå och det svarta pulvret smugglades med tåg och mulåsna till tyskarna.

Uppe bland bergen i mellersta Portugal ligger landets äldsta och största volframgruva, kallad Panasqueria, med kanske den bästa fyndigheten i världen. Den är fortfarande i funktion i dag efter mer än 120 års utvinning.

Där utspelades sig under kriget "volframboomen". Till gruvbygden lockades fattiga bönder, som letade volfram i dagbrott och i den öppna terrängen. För ett kilo volfram kunde man få 1 000 escudos, en astronomisk summa för mindre bemedlade från jordbruket.

Engelsmän hade länge kontrollerat gruvdriften, men landets fascistiska diktator, Salazar, hade sympatier med både Franco och Hitler. Landet var neutralt i kriget, och inget hindrade tyskarna att på plats öka åtkomsten av den viktiga hårdmetallen, som behövdes som förstärkning av stål.

Det skedde genom smuggling och direkta uppgörelser med Lissabon, något som resulterade i hemliga tågtransporter över spanska gränsen. Volframet betalades med nazi-guld. Den spännande historien har beskrivits av historikern Joao Nunes vid Coimbra-universitetet.

Vetandet Värld har besökt Panasqueira-gruvan. I gruvbyn Barroca Grande finns nu sedan några år tillbaka ett gruvmuseum.

I programmet medverkar Romeu Vieira, chefsgeolog i gruvan Panasqueira, Diana Carvalho, platschef för anrikningsverk Panasqueira, José Paulo Avleas Nunes, professor i historia vid universitetet i Coimbra, Francis Ferrreira, före detta anställd vid gruvbolaget Sojitz Beralt Tin & Wolfram, Jose Luis Campos, initiativtagare till gruvmuseet i byn Barroca Grande