Europarådet kräver ett bättre källskydd men EU försämrar det genom datalagring

20 min

Europarådet och dess utredare, svensken Morgon Johansson (S), krävde i tisdags att journalisternas urholkade källskydd ska förbättras bland annat genom nya lagar. Samtidigt kräver ungefär samma politiker i EU att alla länder ska genomföra det så kallade datalagringsdirektivet, som allvarligt försämrar källskyddet.

I torsdags anordnade därför journalistförbundet en demonstration utanför riksdagshuset.

Men Morgan Johansson tror att det är ganska riskfritt att införa datalagringen. 

Till för att stoppa grov brottslighet

-Det behövs för att polis ska kunna stoppa grov brottslighet! anser Johansson.

-Och det är ännu inte bestämt vilka som ska kunna komma åt informationen och vilka brott det ska gälla. Med hårda krav här är det små risker för källskyddet.

Ledde protesterna mot datadirektivet

I tisdags berömde journalistförbundets vice ordförande Arne König Europarådets parlamentariska församling på plats i Strasbourg i Frankrike för försöken att förbättra källskyddet.

I torsdags ledde han protesterna mot datalagringsdirektivet utanför riksdagshuset i Stockholm.

Politikerna gör olika saker på olika håll?

-Bra att Europarådet försöka förbättra källskyddet. Men märkligt att de samtidigt på annat håll gör det svårare för människor som vill tipsa medierna om oegentligheter, säger Arne König.

-I nästan alla fall där polis och åklagare jagat källor och beslagtagit journalisters material i Europa handlade det om att skydda sig själva, hindra granskning av myndigheter genom att jaga källor, konstaterar han.

Färsk utredning visar att datalagsdirektivet är ineffektivt

En helt färsk utredning i Tyskland visar också att datalagringsdirektivet inte har medfört att polis och åklagare kommit åt fler brottslingar där. Tvärtom.

Uppdatering:

Sveriges Radio öppnar snart Radioleaks

Till det som sägs i programmet om hur viktigt det är att alla i redaktioner ser till så att källorna skyddas även i framtiden, kan läggas att SR tänker försöka göra detta genom Radioleaks.

FILMINSTITUTET I SVAROMÅL OM DEN EXTRA DIGITALISERINGEN

Hör också Filminstitutets tf vd Bengt Toll, som reagerar på förra veckans Publicerat om att många redan digitaliserade biografer tvingas skaffa helt ny, dyr utrustning. Och det trots att den de har är bra, men - inte passar den amerikanska filmstandarden 2K.

Heldagsseminarium om morgondagens filmpolitik  

Filmfestivalen i Göteborg drogs för övrigt i gång i fredags.

Och just filmpolitik diskuteras på ett heldagarsseminarium på Atalante på måndag den 31 januari mellan kl 9 och 16.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".