Dan Berglunds visor + Spinning Jennies

Här finns inget ljud

Hör sånger av trubaduren Dan Berglund och bluegrass på svenska med den hårt arbetande gruppen Spinning Jennies.

Dan Berglund är en framstående vissnickrare som 2009 förärades Birger Sjöbergpriset för sina bildrika och omsorgsfullt snidade texter till sinnrika melodier.

Dan Berglund inledde sin karriär i början av 1970-talet. Då som en utpräglad proggare, med bitska politiska texter som slog an hos många. Inte minst efter skivdebuten med den socialrealistiska sångsamlingen ”En järnarbetares visor” från 1974.

Numera har Dan Berglund tonat ner sitt politiska engagemang men omsorgen om den slitna och undanskuffade medborgaren finns fortfarande kvar, de som ingen hör och ingen ser och som vi alla kan känna igen oss i. Som i visan om Frasse som ska handla byxor till sin alzheimersjuka mamma. Och vem har inte någon gång stått på ett hopptorn vid ett mörkt vatten utan att våga hoppa? Berättelser som Dan Berglund bjuder på i kvällens första konsert.

Samma kväll på folkmusikscenen Stallet i Stockholm framträdde Spinning Jennies, ett hårt arbetande bluegrassgäng från Stockholm södra förorter.

Också Spinning Jennies tar ett grepp om våra vardagliga umbäranden och som gärna uttrycks i den djupaste självömkan men som märkligt nog lättar sinnet och gör en glad. Så är det när Spinning Jennies spelar och sjunger.

Häromåret kom släpptes gruppens senaste album med visor av Cornelis Wreeswijk, välkända sånger inbäddade i bluegrass. En Cornelislåt får vi höra men mest egna låtar och egna texter.

Spinning Jennies är David Ritschard, sång, gitarr, Agnes Odén, sång, fiol, Erik Berggren, banjo, Amanda Forsman Östberg, kontrabas, Jonatan Eklund, slidegitarr.

Producent och programledare: Mats Einarsson.

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.23
    Spinning Jennies, David Ritschard, Sång, Gitarr, Agnes Odén, Sång, Fiol, Erik Berggren , Banjo, Amanda Forsman Östberg, Kontrabas, Jonatan Eklund, Slidegitarr. - Vänd På Skutan, Joe
    Kompositör: Trad
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista