Theatron – uruppförande av Tobias Broströms slagverkskonsert

Här finns inget ljud
Två timmar svensk och finsk musik framförd av två norrländska orkestrar: Norrlandsoperans symfoniorkester med dirigenten Johannes Gustafsson och Norrbotten Neo, som leds av Staffan Larsson.

Vi ska börja på en myr i Österbotten i en konsert för fåglar och orkester: Einojuhani Rautavaaras vackra Cantus Arcticus.

Här spelar orkestern med inspelad fågelsång, något som ansågs oerhört modernt när det uruppfördes 1972.

Sen ska vi få vara med om ett uruppförande: Tobias Broströms Theatron med Johan Bridger och Patric Raab som slagverkssolister. Stycket är beställt av inte mindre än fyra symfoniorkestrar och uppfördes första gången i Dresden i maj. Uppförandet på Norrlandsoperan var det första med en mindre instrumentation.

Efter detta nyskrivna stycke förflyttar vi oss till det sena 1800-talet och Jean Sibelius ofta spelade musikaliska tolkning av Lemmenkäinen-myten ur Kalevala-eposet.

Allra sist byter vi scen och orkester och hamnar i Piteå och hos Norrbotten Neo som ska spela Rolf Wallins The Age of Wire and String. Ett stycke som inspirerats och hämtat titel från författaren Ben Marcus debutbok från 1995. Både boken och musiken tar oss med till en värld som inte riktigt liknar den vi i vanliga fall vistas i.

1. Konsert med Norrlandsoperans symfoniorkester. Solister: Johan Bridger och Patrick Raab, slagverk. Dirigent: Johannes Gustavsson.
a) Einojuhani Rautavaara: Cantus arcticus.
b) Tobias Broström: Theatron, konsert för två slagverkare och orkester, uruppförande.
c) Jean Sibelius: Lemminkäinen, svit.
Konsert 3/9, Norrlandsoperan, Umeå.

2. Norrbotten Neo från New direction festival:
Rolf Wallin: The age of wire and string
Konsert 26/3, Studio Acusticum, Piteå.

Producent: Pär Freij
Programledare: Märet Öman

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.05
  Einojuhani Rautavaara - Cantus Arcticus
  Norrlandsoperans Symfoniorkester (Orkester), Johannes Gustavsson (Dirigent)
 • 19.27
  Tobias Broström - Theatron
  Norrlandsoperans Symfoniorkester (Orkester), Johannes Gustavsson (Dirigent), Johan Bridger (Slagverk), Patrick Raab (Slagverk)
 • 19.54
  Jean Sibelius - Lemminkäinen-svit
  Norrlandsoperans Symfoniorkester (Orkester), Johannes Gustavsson (Dirigent)