Går det att undersöka islamistiska attityder?

44 min

I veckan hölls en debatt i riksdagen om våldsam extremism initierad av Sverigedemokraterna som i debatten lade fokus på en av extremismerna - den islamistiska. Jimmie Åkesson föreslår också att det görs en undersökning om "islamistiska attityder" hos muslimska ungdomar och i Sverigedemokraternas resonemang görs en koppling mellan attityder och terror, till exempel självmordsdådet i Stockholm.

Hur ser kopplingen ut mellan attityder och våldsamma beteenden? Hur stark är de ideologiska motiven till våldsam extremism och vad menas när man med begreppet islamism?

Chefredaktören för den antirasistiska tidskriften Expo Daniel Poohl samt Birgitta Löwander, sociolog, Forum för levande historia gästar Människor och tro.

Lyssna på ett inslag om islamism från P1 Morgon den 27 januari 2011:

Upploppen i Egypten fortsätter och bland annat har flera ledande personer i det muslimska brödrarskapet arresterats. Vilken roll kan de ha i revolten? Sören Wibeck ger en kort analys:

I januari 2008 besökte Människor och tro Egypten och träffade bland annat företrädare för det muslimska brödrarskapet:

"Lägg er inte i!" Det var budskapet från Arabförbundets 22 statschefer som var samlade i egyptiska Sharm-el Sheikh förra veckan. De gjorde ett skarpt uttalande mot västländers uttalanden om de kristnas situation i Mellanöstern. "Arabiska kungar och presidenter uttalar sitt totala förkastande av vissa staters inblanding i arabiska angelägenheter i namn av att skydda österns minoriteter. Det demonstrerar bristande förståelse av terrorhandlingars natur", sa de och syftade på dåden mot kyrkor i Bagdad och Kairo. Efter påven Benedictus VXI:s uttalande om kopternas situation kallade Egypten hem sin ambassadör, och det inflytelserika al-Azhar-univeritetet i Kairo avbröt en dialog som pågått med Vatikanen i två år.

Den erfarne palestinske journalisten Nicola Nasser i Bir Zeit på Västbanken ger statscheferna rätt och hävdar att det är västs inblandning i regionen - från USA till svenska kyrkan - som skapar problemen mellan muslimer och kristna. Väst måste också inse att det inte bara är kristna som har det svårt.
- Det är fler fler muslimer som lämnar regionen än kristna, säger han.

Professorn i kyrkohistoria, Samuel Rubenson, analyserar. 

Människor och tro utrikeskrönika är signerad Ginna Lindberg, Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Washington och tar sin utgångspunkt i mötet med en pastor i Arizona som ber till Gud att inte vapenlagarna ska skärpas i USA, trots de senaste dödsskjutningarna.

I veckan hade dokumentärfilmen "Kampen för en ny chans" - om kristna irakier på flykt, premiär på Estrad i Södertälje. Filmen är gjord av Leyla Assaf - Tengroth och syftet med filmen är enligt henne själv att uppmärksamma att kristna fördrivs från sina hemländer i Mellanöstern och visa vilka konsekvenserna blir.

- Det är ett stort arv som försvinner, säger Layla Assaf Tengroth som också vill medverka till en fördjupad förståelse för de irakiska flyktingar som kommer hit.

Hör henne i ett Kvartsamtal om drivkrafter och varför hon dras till berättelser om utsatthet och hopp.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".