Måste man älska sina styvsyskon?

89 min

Hur får man styvsyskonen att fungera ihop på ett bra sätt så familjen blir en och inte två. Det kan lätt bli så när man flyttar ihop där bägge har med sig barn från tidigare förhållanden. Du som är styvsyskon och du som är styvförälder ring i kväll och berätta hur ni fick er nya familj att fungera efter kanske många svårigheter. Ikväll kan du prata med Leif Hedegärd i Göteborg. Ring 099-110 90 i kväll eller mejla karlavagnen@sverigesradio.se! Du kan också kommentera här på hemsidan eller på vår Facebooksida.

När vuxna blir kära är det inte sällan att de har bråttom med att flytta ihop. I en undersökning som Rädda Barnen gjort om styvsyskon sa många barn och unga att vuxna förväntar sig att de skall tänka som vuxna, ligger det något i det tycker du? Kanske skall barnen också få ha sin period där de får bonda och vara tillsammans mycket och limma ihop sig med varandra innan ihopflytten. Vad tror du, skulle det här kunna vara en bra idé?

Men måste man verkligen älska sina styvsyskon. Använder vi inte ordet älska lite hafsigt ibland. Skulle det inte vara en fördel för den nya familjen om man släppte iväg detta så värdeladdade ord och lät mannen och kvinnan ha monopol på det. Å sedan se vad det är för känslor som växer fram hos barnen. Att se sina styvsyskon som nya kompisar kanske räcker långt och att de också tillåter sig att ha sina favoriter utan att behöva få dåligt samvete för det.​ Å sist men inte minst, hur  bra är ordet styvsyskon egentligen? Det för tankarna till stackars Askungen  och hennes förfärliga styvmor. Kan man inte  med lite uppfinningsrikedom hitta på ett nytt ord och vad skulle det vara i så fall?

Ring till Leif Hedegärd  i kväll på 099-110 90 (telefonslussen öppnar 21.00) eller mejla till karlavagnen@sverigesradio.se! Mejla redan i förväg och skicka med ditt telefonnummer om du vill vara med i kvällens program!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista