Dementerade terroruppgifter och hot mot mediehus

35 min
Vi har förmodligen sett fler direktsändningar denna vecka än någonsin tidigare. Men hur bra har svenska medier lyckats med att göra terrorhotet begripligt? Mycket har rapporterats för att sedan tas tillbaka. Hur bra har medier lyckats hålla huvudet kallt? Vi diskuterar veckans intensiva nyhetsbevakning med Thomas Mattsson, Anna Gullberg och Hans Brun.

Det har varit en nyhetsvecka utöver det vanliga.

Med en intensiv jakt på terrorister, ökade militära insatser mot IS och höjt terrorhot här i Sverige. Det är ett allvarligt läge där många också har betonat vikten av att de etablerade medierna rapporterar sakligt och faktabaserat, och inte bidrar till att sprida spekulationer och rykten. Samtidigt fortsätter live-sändningarna timme efter timme, dag efter dag, och det har varit tydligt att utbudet av bekräftade uppgifter att rapportera och prata om har varit litet - i förhållande till all sändningstid som ska fyllas.

Vi samlade Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, Gefle Dagblads Anna Gullberg och terrorforskaren Hans Brun till ett samtal om den gångna nyhetsveckan.

Vad säger de om att ett flertal uppgifter som spridits av medierna senare har fått tas tillbaka för att de visat sig vara felaktiga? Varför publicerade Expressen direkt namn och bild på den jagade terrormisstänkta mannen men inte Gefle Dagblad?

Daesh eller IS, vad bör medierna använda?

Och så om de senaste dagarnas förhöjda hotbild, där det även har talats om mediehusen som måltavla.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.03
  Beck, Christopher - Main Titles
  Kompositör: Beck, Christopher
 • 11.17
  Christophe Beck - City Hall
  Pete Anthony, The Hollywood Studio Symphony
  The Sentinel
  Etikett: Varese Sarabande
 • 11.38
  Christophe Beck - City Hall
  Pete Anthony, The Hollywood Studio Symphony
  The Sentinel
  Etikett: Varese Sarabande