Hundsverige då och nu med Anders Hallgren

56 min
Anders Hallgren gästar VBV-studion och möter sin fd elev, poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt, 35 år efter utbildningen för att samtala om Hundsverige då och nu.

En svensk legend hälsar på Vår Bästa Vän och berättar om hur han gick från att vara en omotiverad avhoppare i gymnasiet till att bli världens första hundpsykolog, ett yrke som han banat vägen för.

- Jag är färdigutbildad humanpsykolog men har inte arbetat med människor, jag ville istället hjälpa hundar. Våra beteenden liknar varandra och 75% av våra gener är gemensamma, säger Anders Hallgren.

Hallgren berättar även om besvikelsen över dagens TV-program om hund som saknar en långsiktig inlärningspsykologi. Det blir även tillbakablickar om bestraffning på 70-talet där poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt och Anders Hallgren diskuterar bestraffning och om vad hårda och mjuka metoder egentligen är.

- Det är inte metoden som är mjuk eller snäll, allt handlar om hundägarens intention och känsla. Det är hundägarens känsla som speglar metoden, inte metoden i sig. För en hundägare kan ju även vara elak med en klicker eller vänlig vid en tillsägelse, säger Eva Bodfäldt.